4 Boule – en del av vår samhällsnyttaBoule är inte bara en kul sport, boule är en sport som bygger broar mellan människor och mellan kulturer.
Att bli inbjuden att spela ”ett parti boule” kan innebära en stor förändring i livet. Mötet med boulespelet och människorna som koncentrerat kastar iväg sina klot mot målkulan ”lillen”, är bara det en unik upplevelse.  Nästan alla har en ”egen stil” även om tävlingssporten boule-pétanque har regler för klubbkläder mm.
Men det är när man börjar efterlikna andras stilar och andras teknik som man upptäcker sin egen stil, och först då når man nästa nivå av kunskap i världens äldsta sport – Boule-Pétanque!


Vår sport har en 4000-årig historia men sin moderna grund i utvecklingen av de äldre boulesporterna i södra Frankrike. Boule-Pétanque har regelmässigt utvecklats för att vara en handikappanpassad sport från början. Alla kan spela boule, men att spela boule riktigt bra, kan ta ett helt liv att lära sig.

Boule är också ett bra sällskapspel. Det är enkelt och det tar inte lång tid förrän de flesta har lärt sig grunderna. Därifrån kan resan bli lång, till att bli en tävlingsspelare i någon av många föreningar i Sverige! Föreningarna finns där för alla och vi vill växa och bidra till samhällsnyttan i vårt land. Boule är en kul sport!

Samhället gynnas av en god idrottsrörelse

En aktiv livsstil där idrotten spelar en stor roll har många positiva effekter för individen. Personer som idrottar är friskare, begår färre brott och dricker mindre alkohol. Det gör samtidigt att den ekonomiska belastningen på samhället minskar.

De allra flesta idrottar för att de tycker att det är roligt. Men samtidigt får de också mycket annat på köpet. Den som är fysiskt aktiv håller sig friskare än soffliggaren.

Forskning visar att regelbunden motion har effekter som:

  • Minskad dödlighet i hjärt- och kärlsjukdomar
  • Kraftig minskning av åldersdiabetes
  • Minskad risk för frakturer (förebygger benskörhet och ökar benmassan)
  • Ökad muskelstyrka och hållfasthet i senor och ligament
  • Förbättrad balans- och koordinationsförmåga
  • Minskad risk för tjocktarmscancer
  • Ökad konditionen
  • Minskad risk för belastningsskador
  • Minskad risk för övervikt och underlättar att behålla idealvikt
  • En förbättrad folkhälsa. Fysisk aktivitet är bättre än många piller – här finns en enorm möjlighet.

Resultatet talar väldigt tydligt till de idrottande ungdomarnas fördel. De har bättre självkänsla, har färre depressiva symptom, begår färre brott och dricker mindre alkohol än jämnåriga som inte är engagerade i idrottsföreningar.